De Vertegenwoordiging van Noord Syrie in Benelux

Genocide in Afrin

Genocide in Afrin

De militaire invasie van het Turkse leger die op 19 januari begon met de steun van jihadistische groeperingen bereikte het centrum van Afrin gedurende afgelopen drie dagen. In de afgelopen 58 dagen heeft de Turkse stad meer dan 300 burgers gedood. Honderden burgers raakten gewond.

De dorpen en districten bezet door het Turkse leger en jihadistische groepen van de IS en Al Qaida zijn geplunderd. In de ontvolkte gebieden werden vluchtelingen beslecht en dus werd de demografische structuur veranderd. Erdoğan heeft zijn aangekondigde etnische zuivering voltooid.

De oorlogsmisdaden die inactief zijn waargenomen door de wereldgemeenschap hebben het centrum van de stad bereikt en hebben de dimensie van een genocide aangenomen. In de afgelopen drie dagen alleen al zijn tientallen burgers omgekomen bij willekeurige aanvallen op het Avrin-ziekenhuis, woonwijken en civiele konvooien.

Op de 56e dag van de militaire invasie werden in totaal 47 burgers gedood, waaronder 16 minderjarigen en 14 vrouwen. 31 van hen werden gedood bij artillerieaanvallen op de stad. Om 21.00 uur werd het ziekenhuis van Avrín gebombardeerd. Drie bommen doodden minstens 16 mensen, inclusief zieken, gewonden en gezondheidswerkers.

Op de 57e dag werd een tankstation in het stadscentrum aangevallen, dat in vlammen opging. Artillerie-aanvallen verwoestten veel gebouwen in de stad. Ten minste zes burgers stierven in het puin van twee ingestorte huizen. Veel meer raakten gewond. ‘s Morgens werd een burgerkonvooi aangevallen aan de rand van de stad. Tientallen mensen die de stad wilden verlaten, werden gedood.

Het aantal doden bij de aanvallen van gisteren op het stadscentrum en de buitengebieden is onbekend.