De Vertegenwoordiging van Noord Syrie in Benelux

Covoorzitter externe zaken van Lokale Volksraad Raqqa vermoord

Covoorzitter externe zaken van Lokale Volksraad Raqqa vermoord

Omar Alloush, covoorzitter externe zaken van de Lokale Volksraad van Raqqa en lid van  de Syrische Democratische Raad werd donderdagochtend dood aangetroffen in zijn huis.

Alloush speelde een sleutelrol met de Verenigde Staten bij de uitvoering van zijn post-islamitische staatsgroepbeleid in het noorden van Syrië.

De dood van Omar Alloush is een klap voor de post-IS-inspanningen in de regio, aangezien hij een sleutelrol speelde bij het bemiddelen tussen Arabieren en Koerden en bij het vormgeven van het Amerikaanse beleid in het gebied.

De belangrijkste Koerdische partij in Syrië zei donderdag dat de dood van Alloush wordt onderzocht, en ambtenaren vermoeden vals spel.

Alloush werd dood aangetroffen in zijn appartement in Tal Abyad, een voor een groot deel Arabische stad in het noorden van Syrië, waar hij hielp met het opzetten van een gezamenlijke Arabisch-Koerdische bestuursraad nadat het in 2015 was bevrijd van IS.

Alloush bleef de sleutelfiguur bij het vormen van de door de Verenigde Staten gesteunde burgerraad voor Raqqa, ook een grotendeels Arabische stad welke in feite ook de hoofdstad van IS was. Raqqa werd vorig jaar na maanden van vechten bevrijd van de militanten.

 

Tweede moord op bemiddelaars

Een andere Arabische bemiddelaar die een sleutelrol speelde in een evacuatiedeal van IS-militanten uit Tabqa, een stad in de buurt van Raqqa, werd vorige maand ook in Syrië vermoord gevonden.

Koerdisch topambtenaar Fawza Yousef zei dat het doden van Alloush een klap is voor gezamenlijke Arabisch-Koerdische actie en de sociale vrede na de nederlaag van IS.

“Omar Alloush had een sleutelrol bij het vormen van de Raqqa gemeenteraad en bij het ontwikkelen van het concept van coëxistentie in Tal Abyad, Raqqa en Tabqa,” zei ze, en noemde ook een andere belangrijke stad ten westen van Raqqa die werd heroverd van IS.

Degenen die hem hebben gedood ‘willen opruiing tussen etnische groepen oproepen en interne machtsstrijd ontbranden’, zei ze.

 

Wie hem heeft vermoord, wil het gebied destabiliseren

Yousef beschuldigde Turkije ervan achter de moord op Alloush te staan ​​en zei dat hij eerder bedreigingen ontving. Turkije ziet de dominante Koerdische militie, die de Amerikaanse partner is in de strijd tegen IS in Syrië, als een terroristische groepering.

Nadim Houry, directeur van het terrorismebestrijdingsprogramma voor Human Rights Watch, noemde de dood van Alloush ‘vreselijk nieuws’, en beschreef hem als een ‘hoeksteen’ van de Koerdisch-Arabische betrekkingen in het gebied.

‘Wie hem heeft vermoord, wil het gebied destabiliseren’, schreef Houry op zijn Twitter-account.

Het lichaam van martelaar Omar Aloush is vandaag naar zijn oorspronkelijks stad Kobane gebracht, te midden van een plechtig ontvangst van de volkeren van de Eufraat begroet met gezangen die de strijd van Omar Aloush eren.

Omar Aloush zal morgen worden begraven tijdens een plechtige ceremonie in het Martelaar Dijla-Heiligdom in de stad Kobane.

Leave a Comment